Kisah 7 : Adakah sekadar kisah sejarah?

Friday, March 5, 2010 6:28 PM Posted by umiefull
Assalamualaikum wbth. Rata2 antara kita dah hadam betul dgn kisah2 sejarah para nabi & sahabat.. Sebut je Nabi Yaakub, cepat je terbayang kisah kesabaran beliau mhadapi kerenah 12 org anak2 nya. Kemuncaknya bilamana Nabi Yaakub, tetap bersabar menghadapi kehilangan anak kesayangan, Nabi Yusof. Belum lg cerita pasal para sahabat. Kisah2 seperti Sumaiyah dan Bilal bin Rabah. Kalau tak tahu cerita details pun, at least setiap sorang mesti boleh nyer bg pengajaran2 drpd sejarah mereka. Antara ramai2, mesti akan ade yg sebut pasal pengorbanan. Bagaimana nabi & para sahabat, berkorban masa, tenaga, malah nyawa dan harta demi ummat & kemandirian Islam.
Petra, adakah sekadar sejarah???
Bukan sejarah yg nak dicerita kt sini. Tapi yg lebih penting, bagaimana aplikasi kita, dalam kehidupan sehari2. Agak2 nya, kenapa kita dh tahu, tapi masih lg susah utk berkorban..?? Kerana... Tahu, tapi tak ingat! Tak ingat pengajaran2 tersebut, terutama bilamana kita di dalam kesusahan. Kita dengar kisah2 tu, dalam keadaan kondisi yang selesa. Tak mengalir, even setitik peluh pun! (Lagi2, tengah musim sejuk ni kn..) Tapi, Cuba kita ingat kisah2 pengorbanan nabi & sahabat, Ketika kita rasa tersepit & terhimpit! Ingat kisah2 perjuangan mereka, ketika kita turut di medan juang! Berjuang menentang hawa nafsu & sifat malas! Tak percaya, cubalah! Perkara simple, tapi mampu memberi impak maksima. InsyaAllah!

2 Response to "Kisah 7 : Adakah sekadar kisah sejarah?"

  1. نور أزلين محمد أزلن Says:

    Assalamualaikum Umi..!!


    Lame tak beri komen. Tapi aku follow je blog kau.

    Hehe.. Jeles maa, majlis perak tu. Takpe2, nanti aku amik borang.. Hehe..

    Btw nak cakap, yg aku betul2 terkesan dgn entri kau kali ni..

    Best2..!!!

    I looike..!!

    Hehe.. Terima kasih umiku sayaang.

    p.s: doakan kteorg yer.. CNS menakutkan..!!

  2. umiefull Says:

    Aleen,
    Alhamdulillah.
    InsyaAllah.
    Cube try serap smgt sahabat.
    baru boleh tsabat..
    bittaufiq ya!

Post a Comment