Kisah 8: Bila dah kena...

Monday, March 8, 2010 12:25 AM Posted by umiefull
Bismillah.. Kata2 akan diuji. Nampaknya, tak payah tunggu lama, Allah dah bg aku peluang utk apply post aku sblm ni. Al-kisahnya... Lepas hampir seharian menempel kat dental mini klinik, dengan senang hatinya aku pulang menuju ke rumah. Pemandangan biasa, bile ade budak2 Arab main bola sepak kat tengah2 jalan.. Mula2 tu, ade instinct nak ikut jalan laen, sbb niatnya nak ke kedai cari makanan sket. Tapi sbb nk jalan saing ngan kawan2, lalu jugak la kat tempat budak2 tu maen. Even aku agak fobia bila lalu kat kawasan bdak2 yg main bola nih. Dipendekkan cerita, ditakdirkan aku jalan tepi sekali ketika mana ade sorg budak bertuah ni nk kejar bola. Dengan tak semena2, boleh dia pegi pegang pulak kepale aku...!!! Haih... Speechless.... ....... selang 3-4 langkah, boleh je mantain sabar lg, sbb kawan2 laen cam tak perasan.. Tapi bile ade yg me'ngipas'2, Terdetik jugak dlm hati, "ngape la aku tak 'flying kick' je budak tadi??" "tak pe la, budak2, tak cukup akal lg tu" (dgn nada yg sgt2 geram!) Ya Allah99x... SABOR99x!!! Memang tak terkata.. Dalam hati, tawakal je la, Biar Allah je yg balas... Huh.. ......... Syukur, masih ade iman.. Terkenang insan termulia. Nabi Muhammad SAW. Pabila kisah baginda sedang bersolat, dibaling najis ke belakang badannya.. Ya Allah, Baru lah aku faham. Betul! Kena ingat kisah2 nabi & sahabat, terutama ketika kita dalam tekanan! Tingginya kesabaran baginda! Tak marah langsung! Berdendam apatah lagi! SUBHANALLAH! Sedangkan aku ni, baru disentuh kepala sket, Tapi bengang nye memanjang.. Ada ke patut, sbb kenakalan budak2 kecik yang mungkin belum cukup akal tu, kita membenci seluruh kaum mereka. Sedangkan, Nabi Muhammad juga adalah dari kaum yg sama! Terubat juga hati ini, bila terkenangkan kesusahan baginda, di awal permulaan dakwah dahulu. Lebih mencabar. Terbukti, nabi lebih penyabar! Wallahua'lam

2 Response to "Kisah 8: Bila dah kena..."

  1. hAlizAmAHdi Says:

    :) sabar..

  2. نور أزلين محمد أزلن Says:

    Assalamualaikum..

    Komen kedua harini..

    Betul tu umi..
    Aku pun selalu kene, bukan sekali dua.. Yang paling menakutkan apabila dikejar oleh seorang budak lelaki lingkungan 5 tahun sambil membawa kayu yg ada paku..!! Hoho.. Budak tu main bahaya la.. Comel je tapi.

    Aku dah tak rase pape dah time tu, pecuuut..
    Hehe.. Tapi tak lapor kat PERMAI la kan, kes kecik je.

    Btw, mmg sabar itu susah...

Post a Comment