Kenapa perlu belajar ETHICS ??

Thursday, July 8, 2010 12:59 PM Posted by umiefull
Bismillah..

Semalam berkesempatan menemankan seorang sahabat bt pmeriksaan abdomen kt *KAUH..
Bangun2 , terus bersiap..Al maklum la, semenjak kelas summer sem ni start petang,
setiap hari dapat tidur yg cukup!

 King Abdullah Uni. Hospital

Cabaran pertama bermula ketika pjalanan menuju ke KAUH..
Bas biru yg sebijik tu, betul2 dipadatkan dgn para penumpang..
Dah musim panas ni, masalah bau badan pun makin mnjadi2..
ok, masih boleh bersabar..
Teringat, Nabi SAW dulu tak pernah anggap hina atau jijik
pada fakir miskin dan orang yg selebet2 nih..
Jadi, motivasi pagi di situ..Alhamdulillah

Setiba di hospital, kami ke bahagian Surgery..
Alhamdulillah, urusan kt situ dipermudahkan..mungkin jg sbb masih awal..
Kat situ, sahabat sy ni (Z) diperiksa oleh 2 orang Dr.
Dr pertama, kelihatannya macam Dr yg baru lepas grade..
masih muda dan tegap lg..
Lepas pemeriksaan, beliau dgn yakinnya mngatakan,
Z bebas drpd penyakit tersebut..Alhamdulillah..tp, ade sikit kurg yakin di situ..

Tak lama lepas tu,
Seorang Dr pakar pula masuk, dan bt pemeriksaan terhapad Z..
Cek punya cek, Dr 2 dgn yakinnya mngesahkan penyakit tersebut..
Aik, kurang dari 5 minit, 2 pendapat pengesahan berbeza kami terima..

Hurmm..mesti la yakin pada kenyataan Dr 2 kan..

Bukan nak cerita kelemahan Dr 1,
tapi cuma nak berkongsi perasaan..
Apa korang rase, kalau korg yg hadapi keadaan ni?

Masa tu, ape yg aku terdetik ialah..
"Tak nyesal aku tak amik medik!..Aku mmg xnak jd Dr (baca:doktor badan) .."


Hehe..student2 medik, jgn marah ye..
Erm, pengajaran di situ..

Selepas selesai urusan di bahagian Surgery,
Aku temankan Z ke bahagian Gynecology pulak..

Dipendekkan kisah, disebabkan masalah kurang profesional nya
para pekerja di situ, kami terpaksa menunggu sehingga 2 jam!
Tunggu..tunggu..dan terus menunggu..
Sampaikan shift Dr yg bertugas tu dah nak habis..

Sebelum tunggu tu, kami dh jumpa sekejap dgn dr tersebut,
then dapat notis utk bt appointment dgn beliau..
Patut nye, cepat je urusan tu, ye la dah dpt sign Dr kan..
Hurm..ujian lg di situ..

Sampaikan, bila kami dipanggil, jumpa balik dgn Dr tersebut,
Dr seakan terkejut & 'speechless' yg amat ketara..

Bukan ape, nk tunggu punya lama, 
utk pemeriksaan yg amat lah sekejapnya..
Hurmm, sampai dah kenal dgn macik file tu..
Sebab nya, asyik hilang je dari bilik dia, pastu asyik dipanggil..

Teringat jg, pengalaman kali pertama bjumpa Dr tersebut,
Dr macam tanya seakan nak marah..
Rasenye, time tu pagi lagi..takkan dah high blood pressure kut..
Pengajaran lagi..soal ETIKA..
Ya, etika sebagai seorg Dr..
amat-amat penting!

Jadi, bertuah lah badan, sbb sem ni, kami bakal di ajar mengenai
DENTAL ETHICS! yeah..
p/s: dapat belajar secara tak langsung, what's the objective of studying ETHICS..!



*KAUH = King Abdullah University Hospital

Wallahua'lam



0 Response to "Kenapa perlu belajar ETHICS ??"

Post a Comment