Kisah 2 ; HAMMAMAT MA'IN

Sunday, February 21, 2010 2:59 PM Posted by umiefull
Sedar tak sedar, dah hampir separuh perjalanan aku kat Bumi Urdun ni. Biasanye, mingu pertama sem baru, dr tak masuk klas. Alang2 tengah ade mase free, aku pn cube la bt sumthing 'adventurous'.. atau kata laen nye, jalan2 cari pasal.. Kisah bermula dgn.. 1-naek sarfis(teksi putih); dari jamiah ke Amman (Mujamma' Syimal)-1 jam perjalanan dah sampai sane, boleh tanye, "kite nak g mane nih..?" Niat asal mmg nak ke Hot Spring. Tapi sekadar tahu je xcukup, sbb pakcik Arab xpaham. Alhamdulillah, usaha xsia2. Kitorg pun gunekan la sumer sumber yg ade..(siap nak cari map lagi..haha) Try google kt handset; "Interesting places in Amman" tibe2, kuar la word tu in arabic. HAMMAMAT MA'IN!!! 2- naek Bas ke MADABA - dekat2 1jam gak perjalanan Memang tawakal habis. aii, kate nak adventurous.. sampai terlelap jg dalam bas. sbb xsangke lame sangat. Dengan bayaran 64 qursh (lebih kurg RM3.25), perjalanan 3x lebih jauh berbandig ke jamiah (20 mnt je). Dipanggil Hammamat Ma'in, sbb hot spring ni terletak kat Ma'in, iaitu dalam daerah Madaba. Hammamat Ma'in ni, satu jalan nk ke Laut Mati. Sebelah bukit2 tu, bawah tu adalah Laut Mati. Sebelum sampai tpt ni jugak, ade 1 tempat namenye 'Panorama'..tpt utk tgk2 kawasan bawah, dari atas bukit tu (kalau xsilap).Kire tempat utk pelancongan gak la. 3- naek teksi ke Hot Spring - 30-45mnt perjalanan Sampai MADABA, tanye2 lagi kt org sane. Dipendekkan crite, jumpa la sorg pakcik teksi ni. Bincang2, setuju la pg dgn dia, ke hot spring tu. Bayaran 10JD(one way) + 3JD utk setiap jam pcik teksi tggu kt sane. Tengok btul2 kt gambar tu, bangunan tu adalah hotel, yg ade kt Hammamat Ma'in. Sekitar tu, adalah jalan menuju ke sana. Jalan ke sane sempit, bengkang-bengkok & dikelilingi bukit2 batu yang curam. Selepas hampir 3 jam naek turun teksi dan bas, akhirnya... Satu2 nya kedai yang ade. So kalau ade yg bercadang nk dtg, elok la bawa bekalan makanan yg mcukupi. xde makanan berat + makanan ringan pun agak mahal. SUBHANALLAH.. xsangka kt Jordan ade air terjun! bukan sebarang air terjun.. tapi air terjun air panas tau! nak amik gambar pun dah terasa bahangnye. Sekarang dah nk masuk summer. Lagi best kalau pegi time musim sejuk. Ni adalah 2 tempat mandi khas utk LADIES.. Satu tu waterfall, satu lagi kolam renang air panas or Roman Bath. Jadi total sume, ade 3 waterfall.. Yang main & 65 darjah celsius tu utk family. 1 waterfall utk ladies 2 kolam air panas, khas utk lelaki n pempuan. (xde waterfall khusus utk laki ye..) Dari segi kemudahan, ok la sbb ade masjid & tandas yang bersih. Lepas lebih kurang 2jam setgh kat sane, ktorg berdua pun btolak balik ke Irbid, jam 3stgh ptg. Alhamdulillah, selamat sampai Irbid jam 8 malam.. p/s: syukur, jumpe dgn 'pasal' yang baik..

4 Response to "Kisah 2 ; HAMMAMAT MA'IN"

  1. ainshams Says:

    salam
    ni yg best kt jordan ni..
    mmg ade tempat khas utk akhawat..
    selesa & sesuai dgn fitrah akhawat..

  2. yellowrose Says:

    ceceh umi....wah2..

  3. نور أزلين محمد أزلن Says:

    Assalamualaikum..

    Umi, waaaa...!! Aku jeles ni..!!

    Apesal g tak ajak aku, bdua-duaan dengan Hani je, mane aci..!!!!!

    Hehe.. Ape ni, Aleen masuk beri salam terus serang Umi..

    Hoo..

    Nak cakap, tahniah ade tempat luahan hati yang baru =)

    Pasni cerita la pasal hero kau tu tau..!!

    p.s : Umi suka pink??

  4. umiefull Says:

    to kak ainsham;
    -yup, mmg selesa banget!

    to kak asma';
    -:-)

    to aleen;
    -myb ko pulak bleh try aktvti2 yg lbh
    adventrs drpd aku..hehe
    -thanx 4 being my 1st follower!
    -mmg nk tulis sgt psl hero aku tu,
    tp klas str8 pg smpai ptg skrg ni..
    -ak prefer merah senanye..pink adek beradek merah kn..layan je

Post a Comment