Kisah K

Sunday, January 30, 2011 11:29 AM Posted by umiefull
Bismillah..

Alhamdulillah, berpeluang lg aku pulang ke tanah air
 utk KALI PERTAMA tahun ni..hehe
Cuti 4 minggu, tp seminggu je yang betul2 aku duk rumah..
Masuk minggu kedua, berkelana di Kuala Lumpur, 
utk prog di UiTM di Hatiku..


Tepat jam 12.30am 20/1/2011,
 aku selamat sampai ke rumah, lepas 4hari 3 malam di sana..
Sempat la packing2 barang kejap, 
then lebih kurang jam 11++ am tu, 
bertolak ke utara tanah air pulak..
menuju Kedah, Perlis & LangKawi,
for the next 4days & 3nights.


shopping..


island hopping di Langkawi


Then rehat 2-3 hari kat rumah..
Packing barang utk kali ketiga..
Jam 9pm, mula bertolak ke Kelantan, for the next destination..
fuhh...lagi, 4malam 3hari..
perjalanan yg ketiga ni, dah kurang momentum berjalan.
Tapi ku gagahi jua..ewahh..
demi meraikan kawan sepengajian yg bakal berumah tangga..
Menyelam sambil minum ayor..
Alhamdulillah, semuanya lancar..

Sempat kami bermalam di tepi Pantai Cahaya Bulan,
dalam keadaan angin yg bukan lg sepoi2 bahasa, 
tp angin yg kuat sampai bahasanya tak dpt difahami..

Bertuah jg rasanya dpt tengok sendiri budaya org Kelantan ni..
Agak berbeza sikit la dgn budaya perkahwinan yg biasa aku hadiri..

Akad nikah diadakan di sebelah pg, jam 1030 am..
Sebaik selesai lafaz akad, kami pun tiba..
hadoii, xsempat nk dgr cara org Klate sebut akad..
Dengan bahasa Melayu fushah ke, bahasa Klate eh? hehe..


Kak jiji & Shakir selemat diijab kabul..




Then selesai acara di masjid, tetamu datang ke rumah n 
pengantin amik2 gambar..then makan..
Sumer ni berlaku cepat je..agak2 klu org tido kt bilik, mmg xsedar la
tengah ade org bersanding kt luar tu, sbb xbising sgt pun..
Berbeza dgn yg biasa kt tempat aku, 
kenduri biasanya meriah sbb diiriingi paluan kompang..
Sempat jg aku bertanye pd pokcik Fauzi,
 katenye kt sane mmg jarang org berkompang..

Owh, baru ku tahu

Then pengantin mengenakan persalinan kedua..
lepas diorg siap, ade la acara amik2 gambar..
Ni pun org kt luar cam xsedar ape yg berlaku kt dalam.

Secara kesimpulannya, majlis ni nampak ringkas n berbeza sikit 
ngan yg biasa aku alami..
Ye la, lain tempat lain caranya & lain org, lain bajetnye..
Ape pun, yang penting tujuan kenduri tu sendiri diadakan, 
utk meraikan pasangan pengantin
n menjamu tetamu..
dan bebas drpd unsur2 yang bertentangan syariat..

Apepun, Selamat Pengantin Baru buat Kak GG & ShaKir!








Owh ya, mesti ade yg tertanya, apasal tajuk entri, Kisah K..?
Heheh, agak2??
K stands for banyak benda kut yg berkaitan ngan cerita aku ni..
K-Kelantan
K-Kawen
K-Kawan
K-Kir (name glamur shakir kut)
K-Kak jiji
K-Kedah
K-Korang bile pulaK..?




Wallahua'lam~







0 Response to "Kisah K"

Post a Comment